Fabulous fintech fit out

Finastra is a transformative force in the highly competitive fintech industry. Creating organic solutions which work seamlessly and effortlessly is a top priority for their global teams.

Nottingham

10,000 sq ft

Stunning outdoor space


So, having sourced the perfect canal-side office space in central Nottingham, Finastra teamed up with project managers CBRE and appointed Overbury to design and fit out a centre of excellence which reinforces their cultural values of innovation and fluidity.

The double-height ground floor, mezzanine level, curved lines, canal-side influence and roof garden figured prominently in the empty shell that our design team encountered.

Our two key project objectives were: to imprint the fresh Finastra brand and cultural values, and to deliver innovative structural solutions to underpin the ingenious design.

Finastra outdoor breakout space fit out
Finastra office design and build

A distinct personality emerged from the double height of the space. The design vision was to create cubed project zones, visible from the outside as angular timber-clad features. As they flow deeper away from view, they deftly mirror the building's architectural curves.

Although complex technically, we achieved this through significant physical and structural alterations, adding further cantilevers to those already in place on the first floor.

Finastra curved workstation fit out

A rising opportunity

The lack of staircase in the original shell provided a perfect opportunity to create a statement feature.

We connected two suspended curved stairwell lengths together — one projection flowing into the next at a gentle turn. The dramatic stairs lead to the balcony in a sweeping helical arc and connect to nature through a replica birch tree, wrapped in real bark.

Finastra curved staircase with birch tree

To celebrate and nurture the diverse and unique workforce that is the backbone of Finastra, the brief demanded flexible and engaging workspace. The leadership team were keen to ensure that groups would be energised to collaborate and innovate whilst embracing life and agile working.

‘Tools’ and ‘Technology’ became the vocabulary which fed our design principles: the flexible spaces we created were the tools underpinning the use of technology to optimise productivity.

We ensured the healthy mix of work settings suit a spectrum of styles and backgrounds, gently facilitating the removal of barriers. ‘Ideation Zones’ weave throughout the design, encouraging spontaneous exchanges. The 60 sit/stand desks allow for agile working when combined with lockers. A prayer room and showers support the team’s wellbeing.

Finastra flexible and engaging workspace
Finastra office phone booth

A tiered “bleacher” seating zone provides a curved, organic setting for social interaction, doubling as a presentation zone. The boardroom flexes from a single space to two or three rooms, or can be completely opened up to become part of the wider office.

State-of-the-art technology blazes through the design trail, ensuring the team has the maximum opportunity to connect, disrupt, innovate and deploy their expertise uninterrupted, on a global scale.

The contemporary brand colours strengthen the look and feel of the interior. Hot pink is graded through the colour wheel to purple ensuring the visual brand is both fully imprinted on the space and represented by innovative materials.

Finastra bleacher seating fit out
Finastra breakout area in office design and build
Finastra office cafe seating

In partnership with CBRE, we worked from scratch to design a complete fit-out including all new installations: mechanical and electrical services; data; lift; helical staircase; projecting project zones; partitions; ceilings; flooring; acoustic treatments; joinery; WCs and showers; all internal and roof garden furnishings.

Explore another project