Brilliant places for broadcasting

We've fitted out studio, broadcasting and office space for ITV across the country. Take a look behind the scenes at two key projects we've delivered in London and Manchester.

National

51,000 - 100,000+ sq ft


ITV's new London home

Together, our four refurbishments — 200 Gray’s Inn Road, Westworks (White City Place), 1 Waterhouse Square and 2 Waterhouse Square — cover almost three football pitches! Completed in just 18 months, these refurbishments provide dynamic new spaces for Britain's favourite broadcaster.

ITV’s long-term refurbishment programme will modernise its working practices and culture. Our team was appointed to build high-spec spaces which support activity-based working and employee wellbeing, all whilst providing a tech-savvy environment needed in the broadcasting world.

A refurbishment box set

The scope of work in each refurbishment provided employees with a variety of spaces; it also ensured ITV is utilising each office to its greatest potential.

The offices now provide a mix of open plan and cellular offices, along with specialist facilities and joinery installations. Tea points, lounges, kitchen areas, meeting suites, presentation rooms and breakout spaces are complemented by all-new data infrastructure, mechanical and electrical services, AV, IT, lighting, partitions, ceilings, flooring and furniture.

ITV communal area fit out

Brilliant broadcasting spaces

Acoustically sound

Given the nature of ITV’s work, its working environment has some pretty unique aspects. Ensuring proper acoustics was an important part of each fit out, especially in the Westworks building at White City Place where broadcasts are filmed. To meet the high acoustic requirements, we used a ‘box-in-box’ construction method.

This acoustic isolation technique keeps out distracting and unwanted noise to create an atmosphere of near-complete silence, ideal for recording. We essentially constructed a soundproof room within a room with isolated inner walls, floors and ceilings. Even the air-conditioning units couldn’t be fixed in the usual way; we hung them on anti-vibration hangers from the main building structure, so they don’t touch the room at all.

Bang on trend

From a design perspective, these offices are bang on trend. Their contemporary design by MCM Architecture highlights an industrial look with exposed services and ceilings. ITV wanted CAT A fit outs using as many CAT B features as possible. Turning dusty, functional overhead services into an aesthetic feature isn’t an easy job. Replacing dated pipes and joints, tidying up ductwork and adding a coat of paint has turned otherwise underrated services into a talking point of the design.

Good joinery is almost a lost craft. It can make the world of difference in an office fit out project, especially when it’s done beautifully. Each ITV refurbishment had bespoke joinery installed and over 100 TV monitors were fixed at different heights on specialist units. Not many offices can match that!

ITV kitchen fit out with exposed services
ITV office refurbished breakout area

True teamwork

It’s a cliché but it’s true: team, together everyone achieves more. Part of our brief was early handover of certain specialist areas, especially those with specific technical or technological requirements.

Daily communication with key stakeholders and ITV’s specialist contractors made for a smooth transition between different phases of the fit out. Wherever possible, on each project, early access was given to ITV’s IT team so they could complete their IT installation before move-in day.

ITV office fit out with natural light

Moving to Manchester's Media City

ITV relocated their Quay Street offices in Manchester city centre to new, high specification, state-of-the-art facilities in the Orange Tower at MediaCityUK.

The fourth, fifth and sixth floors of the 12-storey building, covering around 60,000 square feet, were fitted out to accommodate over 500 people.

The project also included major structural adaptations, the reconfiguration of the floorplan and the plant area on an additional floor. The project was also carried out while the building was partly occupied which meant that noisy and disruptive work was kept to a minimum during working hours.

ITV open plan office fit out
ITV breakout area fit out

The new, vibrantly-designed facilities included a range of dedicated facilities; from a news studio and editing suites, to collaborative working areas and a café for staff.

A hallmark for the new workplace are these flexible collaborative working and breakout areas that, through the use of heavy drapes, can be divided into different-sized areas depending on the current needs of staff. This allows the space to adapt from a town hall-style area to smaller semi-private meeting suites.

drapes in private meeting area
ITV private area in open plan office

Explore another project