Investing in the future of key workers by higher education refurbishment

Overbury helped deliver the University of Wolverhampton’s pledge to create state-of-the-art teaching and learning facilities for the next generation of key workers, combining technological integration and new conceptual ways of working.

Telford

15,000 sq ft

State-of-the-art facilities


A team effort

We led the refurbishment and fit out of existing space in the Angad Paul Building within the University of Wolverhampton’s Priorslee Campus designed by architects Broadway Malayan. Integral members of the project were Faithful & Gould as the client-side project management and Gleeds as project and cost management. Mechanical and electrical elements of the project were overseen by Design MEP, while Design2e served as the project’s structural engineers.

Getting in early

Our early engagement with the design team meant we were able to develop the design from RIBA stage 2 up to stage 4 with full costs. This guaranteed buildability and mitigated any effects that COVID-19 and Brexit might have had on the programme.

Wolverhampton University fit out

Real-life learning

The ground floor of the building features an impressive double height atrium space. Over both levels we created a realistic ‘mock house’ environment fitted with an accessible kitchen, bathroom and dining area. This new installation will allow students to gain real life situational experience during their emergency service training. We also built mock hospital wards with pull down beds and smart storage facilities to enhance movement and flexibility throughout the space.

Wolverhampton university atrium refurbishment
Accessible University fit out
Wolverhampton university breakout area refurb

Taking a break

We recognised that the University’s hard-working students needed separate spaces in the building to unwind and recharge. To enable this we created casual breakout areas furnished with stylish sofas and chairs, depicted in a refreshing palette of white, green, orange and natural wood tones.

Student breakout space fit out
Wolverhampton university acoustic booth

Cutting-edge technology

The University wanted to create an innovative and technologically advanced learning environment for its students. On the second floor we built an Anamotage Room featuring a state-of the-art Anamotage table which allows students to digitally ‘see’ inside the human body.

The second floor also features an immersive reality suite which uses projection, AV and sound to simulate real-life scenarios to provide specialist training for students. We created mock office environments for social work training and various collaboration spaces to allow students to work cohesively together.

Immersive reality suite fit out
Wolverhampton university mock office fit out

Commitment to community

Local spend and the Social Value generated by the project was a key part of the process. The refurbishment was delivered via the Pagabo Refit & Refurbishment Framework which offered added value to the University. We committed to working with a local supply base and encouraged the University’s apprentices and students to take an active role within the Overbury team and the overall scheme.

The project generated £9,935,169 in social value, meaning that for every £1 spent a Social Return on Investment of £3.55 was created. Much of this was focused on our dedication to spending locally.

High ceiling university room with storage

Explore another project