Case study filter

Brasshouse Language School chose Overbury to fit out their new space in the Library of Birmingham, which has enabled them to extend their opening hours and create a world-class teaching facility for their students.

The brief

The school was relocating to the iconic Library of Birmingham building to enable the school to extend their opening hours, create new teaching facilities and also provide their students access to the biggest public library in Europe. The Brasshouse Language School chose to partner with Overbury to bring their new space to life.

What we delivered

The fit out consists of a flexible layout with a new reception, breakout area, WC facilities, tea point and a series of high-spec classrooms. The classrooms are comprised of both full-height double glazed partitions and solid partitions, which lend a sense of openness to the spaces. A circular pattern motif was applied to the glazing via a film manifestation, which provides privacy in the classrooms. Special consideration was given to the detailing of junctions to ensure that acoustic performance was optimised. The classrooms are also fully equipped with AV and presentation features to facilitate an immersive learning experience.

The curved features in the partitioning and the film manifestation follow on from the design of the exterior of the Library. This draws the two areas together and also helps to make the School feel like an integrated part of this iconic building.

Fit out in occupation

The Library remained fully operational while the works were undertaken, which required physical separation to mitigate dust and noise into the surrounding areas. Deliveries and noisy works were all conducted out of hours to minimise disruptions to both the neighbouring tenants and library patrons.

The relocation to a single floor within such an iconic building has provided the school with an environment and facilities that reflect their high standard of teaching. 

Project features

  • Location Birmingham More
  • Sector Education More
  • Duration 16 weeks
  • Awards Shortlisted: Best Commercial Building / Built in Quality Awards 2017

Contact us

Thank you for contacting Overbury

One of our team will be in touch regarding your query shortly. While you wait for us to respond you can find out more about Overbury through the links below:

Who we are
Overbury FAQs
Our Approach
Case Studies
Clients
Our offices

Case study filter

Case study filter

Latest case studies

View all case studies