Case study filter

Colmore Row, Birmingham

We delivered a high quality client meeting space and office in Birmingham for international legal firm, Pinsent Masons.

The brief

Pinsent Masons wanted to create a new office and client space in Colmore Row, in Birmingham’s most prestigious business district. They needed an immaculate, client-facing area which met stringent acoustic standards, a full commercial kitchen with café and restaurant, plus a workspace for staff that provided greater flexibility. It also needed to reflect the look and feel of their other offices – both in the UK and overseas.

The reception

From entering the office, plush grey carpet paves the way to an arresting reception area.

Curved timber panels create a welcoming waiting area, with circular lighting, tables and rugs that mimic the round edges of the reception space.

Beyond the timber pillars are a selection of open meeting areas and huddle pods for informal working away from the main office.

Meeting rooms

Leading on from the reception is the client suite corridor, which creates a striking impression with its high-end finish and beautifully illuminated meeting spaces.

Blending sophistication and technology, this is the ultimate client-facing space with quality joinery, cutting-edge technology and bespoke partitioning.

Each meeting area had to adhere to strict acoustic ratings to ensure the privacy of clients, so only the highest quality glazing, joinery and craftsmanship would suffice.

Supporting technology, including meeting room booking systems, display screens and video conferencing complete the first-class finish of this client area.

Flexible working spaces

The staff were after a workplace that afforded greater flexibility in the way they could work. The new fit out provides a mix of open plan workstations, smaller meeting rooms and individual work that can all serve as mixed-use work and collaboration spaces.

Open plan huddle spaces have been created to provide workspace for staff to collaborate in. These meeting areas are framed in colourful acoustic panels to prevent sound travelling to other areas of the office, but also provide a more vibrant environment for ideas to flourish.

The adjoining kitchenettes provide a convenient place for people to get refreshments during longer meetings and collaboration sessions.

Breakout and casual dining

In the dining area, we built a full commercial kitchen to service both the client restaurant and staff café.

Colourful seating and acoustic panelling add functional design elements, with wood tables and a timber self-service counter to bring warmth and biophilic design to the area.

Tight timeframes

One of the most important aspects for the client was the timescales, as they had a fixed date to leave their existing office – meaning the project had to be finished on time. The complexities of achieving such a high end finish, using a variety of different experts and trades, plus extra time on-site to make sure everything was perfect. We worked as a team and made it happen, and of course finished on time.

The final verdict

The immaculate finish of this space is a true reflection of the Pinsent Masons brand, and of the quality their clients have come to expect. The workspace reflects their innovative approach and provides a Midlands HQ that both staff and clients will be proud to use - a fact that is attested by the project’s nomination for a BCO Midlands Award.

Birmingham is going to be among the most vibrant legal and commercial centres outside of London over the next decade, and our flagship new office reflects that.
Greg Lowson, Head of Pinsent Masons' Birmingham office

Hardman Street, Manchester

The project included creating a new reception area, state-of-the-art conference facilities, meeting rooms, quiet rooms, breakout areas, shower facilities, and full restaurant-standard catering facilities.

Due to the sensitive nature of the firm’s business, we had to meet stringent acoustic requirements for the meeting rooms, which feature curved double glazed partitions and lead-lined walls.

During the project’s 20 weeks, the rest of the building was occupied, which meant working out of hours and at weekends to avoid disruption.

Case study filter

Case study filter

Latest case studies

View all case studies