The first WELL Gold accredited project in Scotland

Innovation. Collaboration. Wellbeing. Pinsent Masons’ new office in the landmark Capital Square building reflects the law firm’s workplace values. In particular, the project received the prestigious WELL Gold accreditation, the first in Scotland.

Edinburgh

25,000 sq ft

WELL Gold accredited


A change of scene

Pinsent Masons wanted to create a workplace environment that prioritised agility and technological innovation, to encourage colleagues to return to the office after long periods of working from home. The aim of the project was to consolidate the law firm’s two separate sites in Princes Exchange and Edinburgh Quay and bring employees together into one central hub.

Working closely with the client, and alongside project managers CBRE, architects Form Design, quantity surveyors AECOM, and mechanical and electrical engineers Cundall, we delivered the Cat B fit out of grade A office space across two floors in the new build Capital Square building. Having implemented the core values of workplace wellbeing into the office design of the new office, the project achieved a WELL Building Standard Gold rating, the first in Scotland.

Vibrant breakout area with locker storage

A space to flow and grow

Pinsent Masons’ new office is less about rigid structure and more about the freedom to choose. We worked closely with the design team to create a warm and welcoming environment in which people can work, socialise and grow. The law firm’s commitment to the wellbeing of their colleagues is reflected in the separate areas in the office designed for work and leisure.

We understood how important it was to Pinsent Masons for their colleagues to have a flexible office space that supported their versatile working styles. To fully utilise the new space, we steered away from traditional rows of desks and built a variety of dynamic working areas ranging from open-plan collaboration zones to smaller meeting rooms and individual pods. To complement the new workspaces we installed a stylish kitchen and multifunctional social hub – all decorated in a vibrant colour scheme – to enable colleagues to fully relax and take a break.

Users of the new office are encouraged to design their working day in a way that suits them, fully supported by their new environment. Likewise, clients and visitors are given the choice of where to meet from a selection of beautifully designed and mindfully positioned breakout areas.

Curved booth seating and smaller huddle rooms with dynamic décor

Sharing ideas to get the best result

From the beginning, we worked closely with the professional services team and our subcontractor supply chain to ensure early engagement. We arranged collaborative workshops to uncover Pinsent Masons’ design aspirations. We also involved the client’s own direct contractors and the base build contractor to ensure that any works were seamless and well managed.

Unique sound-proof pods for private work

Everyone on board

Capital Square's city centre location meant that deliveries to the site were often challenging. We managed logistical issues through robust planning and regular communication with the building management team. Occupiers of the building were regularly updated on current and upcoming work, whilst daily communications took place with the building management team about planned site activities, deliveries and waste disposal.

Stylish waiting area with bespoke bench seating

Finding balance in the way we work

Pinsent Masons’ stunning new Edinburgh office encourages a balance of work and leisure, solo and collaborative work and social and professional connectivity.

The office acts as a regional hub for many of Pinsent Masons’ operations in Scotland and its location in the city’s influential business district serves to increase the company’s profile.

We are proud to have delivered a first-class fit out for a company that recognises and supports its employees’ ever-changing professional needs and more importantly, their wellbeing.

Curved hallway with feature ceiling

Explore another project