An energetic, sustainable workspace for the 'Here' and 'Now'

Cat A transformation of the Here and Now Buildings to create a pioneering sustainable commercial real estate campus.

Thames Valley Park , Berkshire

110,000/115,000 sq ft

BREEAM Outstanding


Collaboration for 'Here' and 'Now'

The projects were a collaborative effort across the board. We drew upon the expertise of project managers TFT, mechanical and electrical engineers Hoare Lea, and architects Hawkins\Brown. With a combined project size of 215,000 sq ft, co-ordination was essential in the delivery of the sustainable business hub. The 'Here' building required four floors of Cat A office transformation; the 'Now' building required six floors including three Cat A+ spaces.

Sustainability for the 'Here' and 'Now'

Given the lush, natural surroundings of Thames Valley Park, it was paramount that the projects were delivered sustainably and with minimal impact on the environment. Materials used in the fit out were chosen with sustainability as the priority. Fabric used to upholster the furniture in the atrium is made from recycled polyester from old plastic bottles.

We are proud to have delivered a project that meets the client’s quest for the ‘ultimate wellness and community experience.’ Both HERE and NOW will be net zero carbon, and have both been certified BREEAM Outstanding, Wired Score Platinum and Fitwel 3*. The projects have also been awarded the 'Sustainable Development of the Year Award at the Thames Valley Property awards 2022'.

Here Building

A bold Starling inspired façade sets the tone for the rest of the building.

At the front of the Here building, we installed a bespoke timber canopy, suspended without ground support. This impressive feature not only captures the attention of visitors, but also alludes to the abundance of natural timber that features throughout the interior

On the front façade, we added a unique film composed of individual reflective squares. Inspired by the mesmerising natural phenomenon of starling murmurations, the pixelated design is particularly striking at night when the building is illuminated.

A timber canopy overhangs the entrance to the Here building.

A structure that reaches new heights

In the atrium, we refurbished the high-level bridges and installed a three asymmetrical tree house meeting rooms, each one servicing a floor of the building. A monumental feat of design and engineering, the tree houses are stacked in a way that feels spontaneous, with each individual house clad in birch faced ply panels.

On the other side of the atrium there is a strong sense of community. With a new reception, café, quiet hub and bleacher style staircase for informal meetings. We extended the main staircase to open up the basement and refurbished four existing lifts to ensure they were up to the new standard.

Warm and uplifting atrium with timber cladding and tiered seating makes a grand impression.

The main staircase pierces the atrium space from the fourth to the basement level.

A lower-level space with high-spec amenities

In the basement, a quiet lounge area leads onto a first aid room, exercise bike room and nursing room. Elsewhere, we added two stylish changing areas with feature tiles and lighting. To ensure the facilities are available and accessible to everybody, we created a fully fitted DDA compliant changing places room, as well as high-spec unisex ‘super loos’.

We also refurbished a gym-ready space with a new staircase underneath a new glass canopy, leading to an external gym with Nike Grind finishes and a cedar enclosure.

New gym and changing facilities optimise wellbeing.

Sustainably sourced and recycled materials feature prominently in this eco-conscious fit out.

Atrium space in the Here and Now buildings.

Now Building

Our client’s goal was to create an office as beautiful as its surroundings, so we set to work transforming six floors centred around an atrium. For added kerb appeal, we installed a glulam canopy on the front of the building, suspended without ground support.

Upon entering the building, visitors are greeted by a bright, spacious foyer which benefits from natural light flooding in through the atrium ceiling. A bespoke timber clad reception desk sits proudly at the entrance, along with ample waiting areas furnished with cushioned benches and high stools.

Welcoming reception, biophilic wall and furniture upholstered with polyester from old plastic bottles.

An illuminating workspace

A unique feature of the atrium is the bespoke tensegrity lighting structure where every element is under either constant tension or compression, all in mechanical equilibrium. The entire structure was built on the ground and raised in one carefully coordinated operation, then fixed, stabilised and tensioned, all while avoiding the potential entanglement of the 100 wire ropes.

complex lighting suspended under tension

Impressive suspended lighting structure illuminates the heart of the office.

An illuminating workspace

The atrium features a bespoke tensegrity lighting structure where every element is under either constant tension or compression, all in mechanical equilibrium. The entire structure was built on the ground and raised in one carefully coordinated operation by a team of five and then fixed, stabilised and tensioned, all while avoiding the potential entanglement of the 100 wire ropes.

Impressive modern and bright atrium with complex tensegrity lighting structure.

Flexible, balanced workplace

We created new CAT A office spaces on the upper floors, which are accessible via fully refurbished lifts. We also refurbished the toilets on all floors.

As well as inspiring workspaces, we also created a series of calming break out areas to facilitate moments of leisure during the working day. Colleagues are able to sit back and relax in a peaceful setting immersed in natural light.

Colleague touch down seating
Booths for privacy and charging devices

Neutral tones provide stylish booths for impromptu meetings and charging facilities for solo work

Stand out amenities for maximum wellbeing

Our client wanted to ensure that the building met the needs of all its users. Staff now benefit from an indoor and outdoor gym with modern shower facilities. We added a high-spec cycle storage facility in the basement which is Five at Heart accredited.

One of the most exciting additions to the building is the outdoor cinema, complete with a screen mounted onto a shipping container and turfed tiered seating. If that wasn’t enough to draw people outside, there is also a canopied dining area with picnic benches, surrounded by an oasis of plants and trees.

Refurbished WCs and shower facilities

Modern WCs and showers complement the indoor and outdoor gym facilities

Explore another project