Bold. British. Creative. An inclusive office upgrade for BBC Studios.

Transforming office space above and beyond the design brief with a focus on universal accessibility and sustainability.

Bristol

56,000 sq. ft.

Sustainable fit out with a focus on accessibility


Accessible and sustainable office delivery

BBC tasked Overbury with the refurbishment of the ground, first and second floors, courtyard and basement. Working with project manager Currie & Brown, M&E engineers AECOM, and architects HOK and Studio B, we rejuvenated the overall look of the office and ensured the entire space was DDA compliant. Additionally, we recognised BBC's desire to retain existing M&E services and to create an environment that incorporated as many natural finishes as possible tying in with the corporation's push for sustainability.

Interconnected ground floor spaces enhanced by natural light

Inspiring fresh ideas in a new environment

Quality timber finishes inside and out

Following our initial strip out, we got to work on creating the ground floor events space, along with an office and training suite. The foyer also received a makeover, with a new cladded timber feature wall installed behind the reception desk. All of the works were carried out while the building remained occupied.

To help the event space feel even more inspiring and connected to the outside, we installed new bi-fold doors leading out onto the courtyard. The courtyard is an uplifting place to relax and soak up the fresh air, with new decking, fixed timber seating and a pergola adorned with festoon lighting. We removed the existing artificial grass – which we later donated to a local school playground – and replaced it with resin bonding to help make the space more accessible for all.

A space that isn't afraid to stand out

Light and fresh open-plan event space with timber ceiling and contemporary kitchen

Throughout the building we fitted timber cladding onto walls and columns and installed a new timber-slatted ceiling in the new kitchen area. By removing an existing commercial kitchen, not only did we create more usable floorspace and a teapoint, we also allowed for another set of bi-fold doors that provides much needed natural light to the ground floor.

The event space has seen a spectacular injection of colour in the form a vibrant mural, commissioned by Bristol-based artist Zoë Power, which stretches across an entire wall and depicts some of the city’s most iconic attractions.

A teapoint with padded seating and island unit

A creative hub to inspire bright ideas

We know how integral creative collaboration is to BBC Studio’s ethos, so we wanted to create spaces dedicated to the sharing of knowledge and ideas.

On the ground floor, we converted the light and airy atrium space into an enclosed auditorium featuring a bespoke stage, as well as banquet and timber clad tiered seating. We also installed timber framed sound-proof glazing complete with sliding door.

Thanks to an impressive 7.1 Atmos sound system and ribbed fabric and upholstered acoustic cladding to prevent sound escaping into the open plan area, the second-floor screening room provides a truly immersive viewing experience. The clad ceiling centrepiece utilises repurposed timber from a previous boardroom in the building.

Inspiring spaces designed to foster learning and creativity

From basic atrium to timber town hall space featuring lines of sight and tiered seating

A space open to all

DDA compliant facilities ensure the office is accessible to all

A key aim of the project was to enhance the building’s accessibility, not only to meet DDA compliance standards but to ensure the space remains as diverse and inclusive as possible.

We installed features such as door automation, height adjustable desks and extra wide working booths; whilst the new Changing Places room, fitted with an electrically operated bed, sink and shower, helps people with limited mobility feel as comfortable as possible.

Putting the spotlight on sustainability

We took great care to ensure the project met the BBC’s sustainability targets. To reduce the carbon impact, we offered value engineering options such as keeping the existing doors, the glazing system, and a feature slat ceiling in place.

All timber used in the project is FSC certified and most of the furniture in the workspace has been reused to minimise waste. Many walls have been decorated using cleaner clay-based paints rather than traditional emulsions, and cork, known for its renewability and noise absorption.

The project has been awarded SKA Gold rating.

Sustainably sourced and recycled materials feature prominently in this eco-conscious fit out

Explore another project