Sustainable transformation for Coventry office hub

IM Properties' Sherbourne House project in Coventry required a six floor Cat A refurbishment, external works and a new double height atrium space. The project placed a focus on sustainability and futureproofs the building for years to come.

Project partners

  • Webb Gray & Partners
  • Quantem Consulting
  • Couch Perry Wilkes
"The finish is amazing! Everyone that has been to visit the space, including the letting agents, has been incredibly happy with the quality."

Rebecca Maughan, IM Properties

Key features

  • Cat A refurbishment
  • Sustainable building
  • External landscaping
  • Statement atrium with new second exit
  • M&E enhancements
  • Solar power

IM Properties were looking to refurbish and fit out Sherbourne House in Coventry to ensure their property was futureproofed for years to come, emphasising the importance of sustainability. The brief called for an open plan Cat A space across six floors, a new atrium space and external works to a car park. IM Properties’ goal was to create a modern, efficient and eco-friendly workspace for prospective tenants and supports their business goals for the future.

Sustainable design and construction

The brief called for sustainability to be a top priority in everything we did. We incorporated it into the design with recycled materials, but also placed an emphasis on using eco-friendly construction methods, including a site-wide waste management plan that diverted 97% of materials from landfill. We also installed solar technology on the external carports, which can power 12% building on sunny days. The car park includes 16 electric vehicle charging points, with the capacity to add 46 more in the future. The building is now entirely gas-free, relying on green renewable electricity, ensuring the building is ready for what's next.

Modern aesthetics and functional enhancements

We installed new exposed M&E services, giving the building a modern look and making the spaces feel more open. Each floor was sub-metered for precise energy tracking, and accessible toilets were installed for inclusive facilities. The existing concrete staircase was extended to the basement, creating a cycle hub with showers, lockers, WC facilities, cycle storage and a cycle repair station. The basement also provides 31 secure car parking spaces.

Designing for convenience

Upon entering Sherbourne House, people will now be greeted by a new double-height reception atrium with feature flooring, lighting and natural finishes. The reception space has been brought to life with lush plants, creating a community atmosphere where every occupier can contribute and benefit from the space. We added a new entrance at the rear of the building for easy access to Coventry train station. We then complimented the approach with tasteful external landscaping, allowing access to green spaces and local amenities.

Sustainability success

The project hit all the right notes, achieving Net Zero Ready status and BREEAM Very Good. The EPC rating also went from a D to an A. IM Properties were thrilled with our open communication and project management. They loved how we wove sustainability into every part of the project, from design to construction. The building is now ready for tenants, and IM Properties are excited about the end result, which not only meets their needs but also adds long term value and functionality.